2013. június 2., vasárnap

Szülinapra kávétorta

Ha valaki megkérdezi, mi az a dolog (étel-ital témában, persze), amit a leginkább nélkülözhetetlennek tartok az életemben, azt hiszem, akkor a kávéra gondolok először.
Drága J. munkatársnőm talált - milyen ötlettől vezérelve, azt nem tudom - egy kávétortát mascarponekrémmel a neten.
Először eléggé fenntartással néztem a dologra, be kell vallanom, hiszen nálam a kávé az maximum (bár pont mascarpone-hoz tartozik) tirmaisuban szerepelhet, már ételben... mégis. Ez ígéretesnek tűnt.

Ancinak odaadtam pénteken a receptet és a piskótával együtt ma elkészítették E. barátnőmmel közösen ezt a csodafinom tortát.
KÜLÖN KÖSZÖNET J. munkatársnőmnek, E. barátnőmnek és leginkább Ancimnak érte!
Mondjuk a feliratot kicsit benézték... (nem véletlenül), mégis szuperszonikusan finom lett a torta.
Kérni senki se kérjen már belőle - még szép, hiszen finom volt - úgy elpusztítottuk, mint a pinty!

De azért én úgy döntöttem, úgy a piskóta receptjét (amit akár egy bolti tortalappal is lehet helyettesíteni), mint a kávékrémet is leírom.
A torta magáért beszélt... Tessék kipróbálni, aki szereti a kávét, annak tuti ízleni fog. Ha mégsem, szeretettel várom a gyömrői házunk előtt az illetőt a tortával. :D

Szóval a piskóta.
3 tojássárgája, 19 dkg cukor (azt az egy dekát miért nem lehet már beletenni????), 0,75 dl olaj, 0,75 dl meleg víz, 19 dkg liszt (szintén, mint a cukornál...), pici szódabikarbóna, 3 tojásfehérje.
Na, ezek kellenek hozzá.
A tésztánál az első 4 alapanyagot jól össze kell keverni, majd a sütőport bele, a szódabikarbónával elkevert lisztet is usgyi bele a többi közé.
Jól el kell dolgozni, végül a 3 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan bele kell forgatni.
A sütőpapírral bélelt tepsibe kell tölteni (Anci Tupperes tortaformába tette, semmi papírt nem tett már bele, mi a bánatnak?!), előmelegített sütőbe be kell tenni. először kicsit magasabb hőfokon (220 fokot írtak) kell sütni, majd 10 perc után le kell venni 190 fokra a hőt. Tűzpróbáig kell sütni. (Tisztára a vesszőfutás jut erről mindig az eszembe... meg a tűzön-járás...)
A tortát ezzel félre....

Jön a krém, a buli!!!
25 dkg mascarpone krém, 2 dl habtejszín, 4 evőkanál porcukor, 1 teáskanál habfixáló, 2 evőkanál feketekávé, 1 evőkanál vaníliás capucchino por.
A mascarponéhoz keverjük a porcukorral és fixálóval felvert tejszínhabot. Hozzáadjuk a kávét, a capucchino port és óvatosan elkeverjük ezeket.
Oszt annyi a krémnek.

A torta és a krém szerelmét már mindenkinek a kedvére, ízlésére, élvezetére bízom...

Tessék elkészíteni! :D
Megéri.


2 megjegyzés:

  1. Úgy őszintén: A tortalapot nem a fenti recept szerint készítettem, hanem a hagyományos (5 kanál cukor, 5 tojás, 5 kanál rétesliszt) piskóta recept szerint. A lisztérzékenységem miatti saját sütésű kenyérnél 3 robotgépem tönkre ment, így kézzel vertem fel a habot, ami több mint 20 percig tartott. Szóval bevallom, én mint aki már oly sokszor sütött piskótát, nem lett olyan tökéletes, mint szerettem volna. (El is keseredtem miatta elég rendesen.) Ennek ellenére, úgy az egész finom lett. Vitte a prímet a krém íze, melyet Eszter készített el nagyon ügyesen.

    VálaszTörlés
  2. Ja, mint kiderült, az nem "tűz-próba", hanem "tűpróba". Így már nem is olyan izgalmas... :D
    Köszi, J.

    VálaszTörlés