2013. május 19., vasárnap

Egyik kedvenc hétvégi reggelim...

Általában a hétvégi reggelik mindig eltérnek nálam a hétköznapi, munkahelyi reggeliktől (de jó kimondani, hogy munkahelyi reggeli).
Hétköznap valahogy ha nem édeset eszem reggelire, nyűgös leszek...
Hétvégén valamiért ez nem érdekes.
Anci szokott néha meglepni olyan finomsággal, amit most leírok itt.
Nagyjából - megkérdeztem Ancitól, hogy miből mennyi kell, ezt írta le - ezek a hozzávalók.
De persze mindenki a saját szája íze szerint készíti el a világ egyik legegyszerűbb ételét, ami mégis annyira finom tud lenni...
Szóval kell hozzá - mondom, nagyjából! - 6 szelet kenyér, 4 db tojás, egy pici só, mi még teszünk bele kb. 2 kanál szezámmagot és persze az elmaradhatatlan 2 dl olaj a sütéshez.
A tojásokat kevés sóval felverjük. Odatesszük az olajat melegedni. A kenyérszeleteket egyenként megforgatjuk a felvert tojásban és villával a már forró olajba tesszük. A felső felét azonnal megszórjuk kevés szezámmaggal. Anci szerint közvetlenül azelőtt kell megforgatni a tojásban a kenyereket, hogy betennénk az olajba... Magába szívja különben a tojást. Bár néha ez finom is úgy... S a másik jó tanácsa, hogy ne tegyünk sok kenyeret be az olajba, mert ha összeragadnak a kenyerek, ember legyen a talpán, aki különválassza őket.
Kis idő múlva villával megemeljük a kenyeret, s megnézzük, megsült-e a tojás, ha igen, akkor megfordítjuk, s a másik oldalát sütjük. Ennyi az egész. Utána lehet enni...
Különben ha nincs otthon elég tojás, vagy éppen kevés a pénzünk, de van a hűtőben tej, akkor azzal is csalhatunk. Természetesen csak 1-2 tojást lehet pótolni, mert különben nagyon víz íze lesz a kenyérnek (miért nem tej, a bánat tudja). Mellesleg hallottam olyan bundás-kenyérről is, ahol előbb tejbe mártják a kenyérszeletet, s csak utána tojásba.
Illetve készítettem már olyan bundáskenyeret is, hogy az egyik szelet kenyeret megkentem sajtkrémmel, utána hozzáragasztottam egy másik kenyeret (a párját érdemes...) és utána forgattam bele óvatosan a tojásba és utána rögtön bele a forró olajba. Szuper íze volt a sajttal!!!
Anci sokat adja ezt az egyszerű, ám mégis szuper ételt főzelékeknél feltétnek (mivel a tojásért magában és a párizsi-féleségekért nem vagyok oda...).
Jó étvágyat hozzá!
 

1 megjegyzés:

  1. Ügyesen megoldottad. Számomra inkább blog jellege van, csak utána recept gyűjtemény. Szerintem ez így nagyon jó. Majd még küldök recepteket, amit kipróbálhatsz.
    Legközelebb, ha készítek bundás kenyeret, akkor lefényképezem, hogy kicseréld egy szezámmagosra.
    Pusszantás: Ancid

    VálaszTörlés