Ez Ancim egyik specialitása... Nagyon szeretem, finom is, úgyhogy most szó szerint az ő receptjét írom le:
Hozzávalók:
20 dkg bab (ami van otthon) én a vörös-
és a tarka babot kedvelem,
2 db sárgarépa,
1 db fehérrépa,
pici szelet zeller,
1db paradicsom
Negyed db paprika,
1 fej hagyma,
1 cikk foghagyma,
1 szelet káposzta (úgy 2 ujjnyi vastag),
1 db fehérrépa,
pici szelet zeller,
1db paradicsom
Negyed db paprika,
1 fej hagyma,
1 cikk foghagyma,
1 szelet káposzta (úgy 2 ujjnyi vastag),
só
ízlés szerint,
1 mk. pirospaprika (mk.: mokkás kanál),
3 kanál olaj,
2 kanál finomliszt.
1 mk. pirospaprika (mk.: mokkás kanál),
3 kanál olaj,
2 kanál finomliszt.
Csipetkéhez:
2 db tojás,
2 db tojás,
rétesliszt,
amennyit felvesz
1 csipet só.
1 csipet só.
Ha nagyon egészségesre akarjuk készíteni, akkor már két nappal
előtte beáztatjuk a babot, s reggel és este leöntjük róla a vizet és tisztát
teszünk rá. Akkor a legegészségesebb, ha már egy kicsit kezd csirázni a bab,
mert akkor még több vitamin van benne.
Egy edénybe beletesszük a babot, a sárgarépát, fehérrépát,
zellert, paradicsomot, paprikát, káposztát, sót, s annyi vizet, amennyi levest
szeretnénk készíteni. Feltesszük főni. (Ha ennyi ideig ázott a bab, akkor
sokkal hamarabb megfő.)
Közben elkészítjük a csipetkét.
Persze néha megkevergetjük a levest,
nehogy összeragadjon.
Elkészítjük a rántást: Előbb megpucoljuk a hagymát és a foghagymát, majd apróra
daraboljuk. Egy edénybe beletesszük a 3 kanál olajat, és a két kanál
lisztet. Nagyon világos rántást készítünk, csap épp hogy nem fehér, s ebbe
beletesszük a hagymát, foghagymát, s tovább kevergetjük, dinszteljük egy kicsit
a hagymákkal. Tűzhelyről levéve beletesszük a pirospaprikát, gyorsan
összekeverjük, s már öntünk is rá vagy 2-3 merítőkanál hideg vizet. (A
pirospaprika hamar megkeseredik, ha a tűzhelyen hagyjuk és ott keverjük.)
Állandó kevergetés közben hozzáöntjük a leveshez. Még ott is
keverjük, nehogy megcsomósodjon a rántás. Ha felforrt, akkor beletesszük a
csipetkét és készre főzzük.
Ha így foghagymásan készítjük, sokkal finomabb, mint a
füstölt hússal készült. Legalább is nekem és a férjemnek is jobban ízlett.
Ha nem megyek sehova, akkor evés előtt teszek a tányéromba egy kevés apróra vágott hagymát. Végül a család is így ette.
VálaszTörlés