2013. június 20., csütörtök

Túrós, de nem Rákóczi, hanem süti

S barátnőm küldött egy túrótorta receptet.
Ki kell próbálni egyszer, biztosan fincsi. Úgy írom le, ahogy ő küldte, nehogy valamit kihagyjak belőle!
  
"Hozzávalók 12 szeletre:

A tésztához:

50 g porcukor,
100 g vaj,
150 g búzaliszt.


A túrótöltelékhez:

500 g tehéntúró (félzsíros) - ez vajon fontos?!
90 g étkezési keményítő,
200 g porcukor,
500 ml tej (2,8 %-os)
400 ml tejföl (20 %-os),
1 db citrom héja,
2 db tojás (közepes),
15 g vaníliás cukor - bourbon.
(Ez vajh' S. mit jelent?!)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.


Először a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.

Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a tortaforma alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő. Csak addig süssük, míg teljesen aranysárga nem lesz. 


A krém összetevőit egy tálban alaposan mixeljük össze. 

Tegyük a híg tölteléket a formába, és kb 90 - 100 percig süssük 190 C-on - légkeverés nélkül. Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával!

Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjű késsel. Vegyük le a keretet, és szeleteljük.

 



 Amit én másképp csinálok:
Nem nyújtogatom nyújtófával a tésztát. Fogom beleteszem a tortaformába, és szépen kézzel szétnyomkodom. Valamennyire törik a tészta, nem érdemes a nyújtásával szöszölni.

A tésztára, miután elősütöttem, meggylekvárt teszek. Jó sűrűn tegyétek, nem árt neki. Ha levesesebb a lekvár, akkor csak a sűrűbb részét tegyétek, ha zselés, akkor mehet, ami belefér.
A recept sütőpapírt ír az aljára. Ha rendesen kivajazzátok, akkor nem kell sütőpapír – működik anélkül is.

Na kb ennyit, jó sütögetést! 
Ja, és 60 perc után, már érdemes sűrűn nézegetni, mert nekem 70 perc elég szokott lenni. Mindenképp hagyjátok kihűlni, mert melegen még folyós, és úgy nem túl nyerő."
Nagyon szépen köszönöm, S. barátnőmnek, hogy ezt a fenomenális túrós sütit megosztotta velünk, vagyis az elkészítését.
Úgy emlékszem, talán egyszer már kaptam egy szelettel ebből, az finom volt, de - ahogy ancikám tanította a szösszenetet - az a baj, hogy "már nem emlékszem az ízére!" :D
Pusszantás, S. Nagyon köszi!!!  

 

3 megjegyzés:

  1. Nincs mit Ágikám. :)
    A Bourbon vaníliás cukor fontos, hiszen különleges íze van :) És a félzsíros túró is fontos :)
    A képek valamiért nem látszanak sajna!
    pusszantás

    VálaszTörlés
  2. Bourbon Vaníliás cukor

    pl.:a Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor különleges, egyedi ízt kölcsönöz a süteményeknek, befőtteknek és szószoknak. Valódi őrölt vaníliarudat tartalmaz.
    A bourbon vanília egy értékes vaníliafajta, mely Madagaszkárról származik.

    VálaszTörlés
  3. Miket meg nem tudunk a vaníliáról!!! :D

    VálaszTörlés